top of page
_MG_8702_edited.png

Om ikonmålare Robin Johansson

EN KORT PRESENTATION

Jag heter Robin Johansson och arbetar heltid som ikonmålare/ikonograf i Sverige och Norden.

Jag är verksam på Antoniosgården på ön Kållandsö i Vänern, ett par mil från Lidköping. Har en kandidatexamen i teologi och tjänar ideellt som assisterande pastor i en liten lantsortsförsamling på kvällar och helger. Vanlig arbetstid är jag i min ikonverkstad.

Som medlem av den Ekumeniska Kommuniteten i Bjärka-Säby lever jag enligt kommunitetens enkla Regel i daglig bön och Eukaristi varje vecka. Bön och arbete avlöser varandra på Antoniosgården – »Ora et labora«.

Ikonmåleriets traditionella konst har jag lärt mig av ikonografer i olika länder. Ursprungligen av Djordje Çavkov från Makedonien genom Johannes Teologens Ikonmålarskola på Bjärka-Säby. Därefter har många bitar lagts på plats av munkarna och nunnorna i det ekumeniska klostret i italienska Monastero di Bose, inte minst broder Norberto Secchi. 

Broder Norberto från klostret i Bose besöker Robin Johansson vintern 2016.

Genom Boseklostret lärde jag också känna Georgi Gashevs ikonmåleri, och har tagit djupt intryck av det. Sommaren 2014 deltog jag i en »Master Class« med Georgi Gashev i Sankt Petersburg och 2015 inbjöd jag Gashev till Kållandsö. Broder Norberto och Georgi Gashev är mina främsta inspirationskällor bland samtidens ikonografer. 

Utöver teknisk kunskap om hantverket är det min önskan att även sträva efter ett växande andligt liv och en fördjupad teologisk förståelse – och inte minst – mer erfarenhet. I augusti 2014 målade jag min hundrade ikon. I skrivande stund har jag målat 400 ikoner. Mina ikoner finns idag i kyrkor, kapell och privata hem över hela Norden. 

 

Jag målar ikoner enligt flera av Kyrkans traditioner som ett uttryck för min ekumeniska bekännelse av en, enda, helig, allmännelig och apostolisk kyrka. Mitt primära ikonspråk är det bysantinska, såsom denna tradition fulländats i det ryska måleri som kallas »Moskvaskolan«. 

Ikonmålare Robin Johansson i sin verkstad på Kållandsö

Robin målar i sin verkstad på Antoniosgården. Foto: Johan Ericson, Budbäraren

Robin Johansson tillsammans med sin läromästare Georgi Gashev

Robin Johansson och Georgi Gashev i Spikens Fiskehamn på Kållandsö sommaren 2015.

_MG_6156.jpg
Ikonmålare Robin Johansson

Kontakta Robin

Mail: info@ikonverkstaden.se

Mobil: 0723 - 11 44 77 (Telefontid vardagar 08:00 – 17:00)

Besöksadress:

Ikonverkstaden, Antoniosgården, Kållandsö Villan, 531 99 Lidköping

Postadress:

Ikonverkstaden c/o Robin Johansson, Kållandsö Österlid 1, 531 99 Lidköping

Länkar:

Besök ikonverkstaden 

PÅ ANTONIOSGÅRDEN, KÅLLANDSÖ

Robin arbetar vardagar 08:00 – 17:00. Boka gärna en tid innan ditt besök.

I Lidköping, kör mot Läckö Slott, så kommer du till Kållandsö. I öns centralort, Otterstad, sväng vänster efter kyrkan mot ”Nore/Hörviken”. 

Kör knappt 5 km på liten slingrande landsväg. När du passerat skylten som pekar mot ”Kållandsö varv” (du ska inte svänga av, bara passera) kan du sakta ner och vara uppmärksam. 

På vänster sida, strax efter ett nybyggt hus uppe på en kulle, svänger du vänster in på en grusväg. En liten oval träskylt med texten ”Antoniosgården” markerar avfarten. 

Antoniosgårdens glänta ligger vid vägens slut, ca 400 meter in i skogen.

bottom of page